Wat doet een hypotheekadviseur allemaal

hypotheekadviseur

Als het over het kopen van een huis gaat, hoor je ook vaak de term hypotheekadviseur. Nu is de grote vraag wat zo’n hypotheekadviseur nou eigenlijk allemaal precies doet.

Je gids langs documenten en wetten

Vooropgesteld; een goede hypotheekadviseur leidt je door een groot aantal documenten, wetten en financiële plaatjes waar je mee te maken krijgt als je plannen hebt om een huis te kopen. En dus is het altijd goed om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Een hypotheekadviseur geeft in eerste instantie uiteraard financieel advies over de beschikbare hypotheken en helpt je de voor jou geschikte hypotheek te achterhalen.
Eerst jouw financiële situatie in kaart brengen
Voor de adviseur dit kan doen, zal altijd eerst jouw financiële situatie goed in kaart willen hebben gebracht. Ook zal de hypotheekadviseur nadrukkelijk vragen naar wat je toekomstplannen zijn. Zo is het relevant of er een kinderwens is, net zoals zaken die het werk betreffen voor de adviseur van belang zijn. Op basis van al zijn informatie bekijkt de hypotheekadviseur vervolgens of je al dan niet in aanmerking komt voor een NHG-hypotheek of dat je bijvoorbeeld een overbruggingshypotheek moet aangaan.

Wat gaat de hypotheek je kosten?

De hypotheekadviseur rekent het kostenplaatje voor, onderzoekt de voorwaarden die kredietverstrekkers hanteren en vergelijkt bovendien de verschillende rentestanden. Met speciale dank aan de hypotheekadviseur weet je precies hoeveel geld de hypotheek je elke maand opnieuw kwijt bent en wat de voorwaarden zijn.

Productvoorwaarden en rentestanden

Dan gaat hij aan de slag en houdt hij de verschillende opties tegen het licht. Hij berekent de bijkomende kosten, beoordeelt de voorwaarden van geldverstrekkers en vergelijkt de rentestanden. Zo weet je precies wat een hypotheek je per maand gaat kosten en wat de voorwaarden zijn. Is er een keuze gemaakt, dan zal de adviseur het renteaanbod aanvragen en bij een akkoord zorgt de hypotheekadviseur ervoor dat de benodigde documenten teruggaan naar de kredietverstrekker. Daarna houdt hij bij of jouw dossier al in behandeling is. Is er een definitief akkoord dan is het voor jou nog slechts een kwestie van ondertekenen. Daarna wacht uiteraard nog wel een afspraak met de notaris om de hypotheek te passeren.

Gebonden aan de Wet op het financieel toezicht

Uiteraard kan en mag niet iedereen zich zomaar hypotheekadviseur noemen. De adviseurs dienen zich te strikt houden aan de Wet op het financieel toezicht en hebben een vergunning nodig om hun werk uit te mogen oefenen. Bovendien wordt de kennis van de adviseur elk jaar opnieuw grondig getest. Bij het AFM kun je controleren of een hypotheekadviseur wel over een vergunning beschikt.