Bloemkool invriezen hoe doe je dat?

bloemkool invriezen

Bloemkool is een heerlijke groente die je in veel gerechten kan gebruiken. In verschillende soorten soepen, stoof en ovenschotels maar uiteraard ook als echte Hollandse pot bij vlees en gekookte aardappelen.

Bloemkool kan je prima een paar dagen tot maximaal een week in de koelkast bewaren. Weet je even niet in wat voor gerecht je de overgebleven kan gebruiken of heb je even helemaal geen zin meer in bloemkool? Dan kan je bloemkool invriezen. Op deze manier hoef je de bloemkool (na een week in de koelkast) niet weg te gooien. Hiermee voorkom voedselverspilling. De ingevroren bloemkool kan je op een later moment weer ontdooien en bereiden.

Bloemkool invriezen

Heb je maar een halve bloemkool gebruikt voor je avondeten? Dan blijft de overige helft in de koelkast liggen. Ga je de bloemkool niet binnen een week bereiden of gebruiken in bijvoorbeeld soep of een ovenschotel. Dan is de kans groot dat de bloemkool op de composthoop of in de gft bak terecht komt. Dit is echt niet nodig want je kan het overgebleven deel van je bloemkool heel goed invriezen in een diepvrieszakje of bakje. Hoe je dit het beste kan doen is door middel van blancheren.

Bloemkool blancheren

Bij het blancheren van groente blijft de smaak en structuur goed behouden. Ook de vitamines blijven goed bewaard. De bloemkool blijft lekker knapperig en goed van kleur. Bovendien is deze heerlijke groente na het blancheren ook langer houdbaar. Voor het blancheren neem je pan met water en je brengt deze aan de kook, Voeg wat zout aan het water toe. Ondertussen maak je de bloemkool schoon en snijd je deze in kleine stukjes (roosjes). Zodra het water kookt dompel je de bloemkoolroosjes een minuut in het kokende water. Haal de bloemkoolroosjes uit het kokende water en spoel ze direct af met koud water. Hierna kan je de bloemkool in een goed herleidbaar diepvrieszakje of bakje doen en in de diepvries leggen.

Bloemkool rauw invriezen in ijsblokjes vorm

Heb je voor een bepaalde bereiding of gerecht maar en kleine hoeveelheid bloemkool nodig? Zoals bijvoorbeeld in een pan eigengemaakte soep. Dan kan je de bloemkool ook rauw met water in een ijsblokjesvorm invriezen. Maak de bloemkool schoon snijd deze in hele kleine stukjes. Doe ze in een ijsblokjesvorm met water. Daarna zet je de ijsblokjes vorm in de diepvries. Als de blokjes helemaal goed bevroren zijn kan je de ijsblokjes eventueel ook in een goed hersluitbaar diepvrieszakje doen. Ga je bijvoorbeeld soep maken waar je wat bloemkool in wil doen. Dan haal je een paar van de ijsblokjes met bloemkool uit de diepvries en doe deze gelijk in de pan erbij. Je kan dan zelf bepalen hoeveel blokjes je uit de diepvries haalt om aan je soep toe te voegen.

Direct uit de diepvries in de pan

Wil je de bloemkool weer gebruiken voor een heerlijk gerecht? Haal de ingevroren bloemkool uit de diepvries en doe deze gelijk in een pan met water en een snufje zout. Dan blijft de smaak en de structuur van de groente perfect. Het uit de diepvries halen en eerst helemaal laten ontdooien heeft een grote invloed op de smaak van deze heerlijke groente.

Gekookte of bereide bloemkool kan je niet invriezen

Heb je een groet pan met bloemkool gekookt maar is de helft ervan maar opgegaan? Dat is op zich geen probleem want je kan de gekookte bloemkool de andere dag nog gebruiken om er bijvoorbeeld een lekkere bloemkoolpuree van te maken. Het invriezen van gekookte bloemkool kan je beter niet doen. De groente is slap en kan gaan verkleuren en ook qua smaak gaat deze er enorm op achteruit. In dit geval kan je beter vooraf een inschatting maken over de hoeveelheid bloemkool die opgaat en niet meer koken of bereiden dan je daadwerkelijk opeet. Hiermee voorkom je dat je de overgebleven bloemkool niet meer kan invriezen.