Aanhanger rijbewijs halen

aanhanger rijbewijs

Heb je een geldig rijbewijs en wil je met een aanhanger gaan rijden, dan heb je in de meeste gevallen een aanhanger rijbewijs BE nodig. Vaak wordt er ook gesproken over ‘E achter B’. Er zijn tal van situaties te bedenken waarbij het bezit van een rijbewijs BE noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij je op vakantie gaat met een caravan. Ook als je een paardentrailer gebruikt of een boottrailer achter de auto wil bevestigen kom je er niet onder uit. Via Rijschool Wildenberg kun je snel het rijbewijs BE halen en kun je veilig de weg op met een aanhanger.

Wanneer heb je een rijbewijs BE nodig?

Het rijden met een aanhanger op de Nederlandse wegen is aan regels gebonden. Officieel heb je een rijbewijs BE nodig als het totale gewicht van de auto en aanhanger meer kan wegen dan 3500 kilogram. Het gaat er dus niet om hoeveel de gehele combinatie weegt, maar wat het maximale gewicht is. Dat betekent in de praktijk dat je ook voor een personenwagen met een lege aanhanger een rijbewijs BE nodig hebt, ook als het totale gewicht op dat moment minder bedraagt dan 3500 kilogram. Alleen als je gebruik maakt van een aanhangwagen met een massa van maximaal 750 kilogram is geen rijbewijs BE vereist. Dit type aanhangwagen heeft geen eigen kenteken.

Je rijbewijs BE halen via Rijschool Wildenberg

Een rijbewijs BE kan je al binnen een dag halen. Je krijgt dan drie uur les in het rijden met een aanhanger. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een Ford Transit automaat. De leswagen is voorzien van een tandem-as aanhangwagen. In drie uur tijd leer je alles wat je moet weten omtrent het rijden met een aanhanger. Op die manier ben je optimaal voorbereid op het praktijkexamen. In dat tijdbestek leer je bijvoorbeeld hoe je veilig achteruit kan rijden met een aanhanger. Je leert ook veilig te keren in een bocht, maar ook het keren met een halve draai en alle andere zaken die van belang zijn bij het rijden met een aanhanger.

Een herexamen is gratis

Als een verkorte cursus niet noodzakelijk is, kan je de lessen ook over meerdere dagen verdelen. Afhankelijk van je wensen, kan je kiezen voor een pakket van zes uur. Hierbij zijn de lessen verdeeld in twee blokken van drie uur. Als je het prettiger vindt om meer lessen te volgen, dan bestaat ook de mogelijk om een pakket van negen lesuren af te nemen. In dat geval zijn de lessen verdeeld in drie blokken, elk blok bestaat dan uit drie uur. Bij elk pakket is het CBR-examen inbegrepen. Mocht een herexamen onverhoopt noodzakelijk zijn, dan is dit geheel gratis. Neem je liever een proefles, zodat je weet welk pakket het beste bij je past, dan is dit mogelijk. Onder begeleiding van een ervaren instructeur krijg je een intest van 90 minuten. Je weet dan precies hoeveel uur je nodig hebt om optimaal te worden voorbereid op het examen.