Na het succes van de Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis, die niet alleen nationaal maar ook internationaal veel stof deed opwaaien, is het tijd voor een nieuw Nederlands natuurdrama. In Holland, Natuur in de Delta komen de zeearend, de bever, de haas, het pimpernelblauwtje en de stekelbaars aan het woord.

“De zeearend strijkt neer in een hoge boom aan de rivier. Hier stroomt de bron van leven voor alles dat de zeearend kent. Maar hij herkent haar nauwelijks, want hij is hier al honderden jaren niet meer geweest; alles is nu anders.”

In de film Holland, Natuur in de Delta kun je zien hoe ons landschap in de loop der jaren is verandert, hoe wij als mensen niet meer leven met natuur als vijand maar in samenhang met de natuur, opdat het ecosysteem zich in volle glorie kan herstellen. De Nieuwe Wildernis heeft als eerste bioscoop-natuurfilm de deur geopend voor prachtige voorstellingen van natuurschoon met de nieuwste overweldigende technieken. De makers van HOLLAND benadrukken dat de film geen vervolg is op De Nieuwe Wildernis, maar dat de ‘kwaliteit van de alom geprezen visuele kracht wordt geëvenaard en overtroffen’. Op locatie door heel Nederland, waaronder Zeeuws kustgebied, de Biesbosch en het Groene Hart, wordt in de film het verhaal vanuit cultuur-historische context verteld. En met het WNF, Natuurmonumenten, het IVN, De12Landschappen en Staatbosbeheer kon het niet anders dan dat de herontdekking van Nederland nationaal en internationaal een hoop belangstelling geniet.

Delta Challenge

Als school, klas of leerling kun je zelf aan de slag. Holland, Natuur in de Delta daagt jongeren uit om hun eigen natuurfilmpje (1,5 minuut) in de stijl van de film te maken en in te sturen. Je maakt dan niet alleen kans om met je klas de Hansje Brinker-award te winnen, waarmee je je eigen natuurproject kunt realiseren, maar bovendien komen je beelden in een bioscoopfilm. Je kunt je eigen film dan dus op het grote, witte doek terugzien. De Delta Challenge loopt tot 15 december, waarna in januari de winnaars bekendgemaakt worden en de film in de Eurosonic Tilburg vertoond wordt.

Holland, Natuur in de Delta ging in september in première en draait nog in verschillende bioscopen.