We gebruiken onze telefoons al jaren om de mooiste momenten van onze levens vast te leggen met foto’s en video’s. Het enige waar we nooit bij konden zijn met onze toestellen, was onderwater. Maar met de komst van waterdichte smartphones is ook dat euvel verholpen.

Eén van de eerste waterdichte telefoons kwam twee jaar geleden op de markt. Samsung’s Galaxy Xcover kon tot 30 minuten onderwater en niet verder dan 1 meter diep. Maar dit jaar ging het roer echt om toen Sony de Xperia Z uitbracht. Ook deze kan een meter diep, maar filmt maximaal een uur lang met een 13 megapixel camera en een 5 inch scherm. De waterdichte telefoons zijn aan de randen helemaal dichtgemaakt. De waterdichte smartphone die dit jaar van Nokia afkomstig is, heeft aan de binnenkant elektronica die binnenin met een nano-coating wordt bespoten op moleculair nivea. Dat betekent dat de moleculen kleiner zijn dan die van water, waardoor het water afstoot.

Een waterdichte telefoon is qua praktische redenen natuurlijk heel handig, want een keer in de wc laten vallen of een glas water over je telefoon is niet meteen meer funest, maar ook filmen in een flinke bui of onderwater is ineens mogelijk. De mooiste beelden van tijdens een tropische snorkelsessie zijn te maken, maar ook tijdens het watersporten kun je je prestaties vastleggen.

Deze filmpjes geven je wat inzicht en inspiratie voor en over onderwaterfilms.