Iep! Is een Nederlandse film uit 2010, gemaakt door Rita Horst. Het scenario is geschreven door Mieke de Jong. Het verhaal is gebaseerd op een kinderboek van veelzijdig en talentvolle schrijfster Joke van Leeuwen. Het verhaal gaat over een piepklein meisje met vleugels dat in de bosjes ontdekt wordt door een vogelspotter. De man weet niet goed wat hij met het ‘ding’ aan moet, hij denkt dat het een vogel is. Zijn vrouw vindt het echter meer op een mens lijken, op een meisje. Ze besluiten haar Vogeltje te noemen, maar omdat het meisje zelf niet goed kan praten en niet alle woorden goed uit kan spreken, noemen ze haar Viegeltje. Dit is een naam die ze zelf wel kan uitspreken.

Ze nemen de opvoeding op zich en proberen van Viegeltje een grote dame te maken. Het meisje heeft echter geen handen, maar vleugels, en kan hierdoor veel dingen niet wat normale kleine meisjes wel kunnen. Dan arriveert de winter weer in het land: Viegeltje vliegt met de andere vogels mee richting het warmere zuiden. Is Viegeltje dan toch een vogel? Het echte avontuur voor Viegeltje en haar opvoeders begint eigenlijk pas hier. Haar opvoeders besluiten haar te zoeken en telkens wanneer ze haar vinden, vliegt Viegeltje weer weg. Ze moeten accepteren dat Viegeltje niet zomaar een mens is en niet voor niets de vleugels heeft. Ze besluiten haar los te laten, maar hopen wel dat Viegeltje nog eens bij ze terug komt, bijvoorbeeld wanneer het zomer is.

Bekijk een ontroerend interview van Paul de Leeuw met het kleine hoofdrolspelertje Viegeltje, gespeeld door Kenadie Jourdin-Bromley. Paul stelt enkele vragen aan Kenadie’s moeder over het meisje en de film en ze laten enkele fragmenten zien van de film.