IJsmachine voor het maken van de lekkerste ijsjes

IJs maken met een ijsmachine

Als de dagen langer en warmer worden, krijg je natuurlijk trek in een ijsje. Daarvoor kun je naar de supermarkt of een ijssalon, maar wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakt ijsje? Als je je ijs zelf maakt, heb je altijd in een handomdraai vers ijs in huis en vaak is een zelfgemaakt ijsje nog goedkoper ook!

Natuurlijk kun je zelf waterijsjes maken. Dan heb je alleen een vriezer en ijsvormpjes nodig en vruchtensap of water met siroop. Maar echt zelfgemaakt roomijs of sorbetijs is nog lekkerder. Met een goede ijsmachine maak je in een handomdraai ijs in elke smaak, die je kunt bedenken.

Hoe werkt een ijsmachine?

Een ijsmachine is een apparaat, dat ervoor zorgt, dat dat het ijsmengsel in beweging blijft, terwijl het bevriest. Hierdoor worden de ijskristallen klein gehouden, waardoor je heerlijk zacht room- of sorbetijs krijgt. Bij de meeste ijsmachines kun je al na 30 minuten genieten van een heerlijk ijsje. Er zijn twee verschillende soorten ijsmachines, namelijk zelf vriezende ijsmachines of ijsmachines met een koelelement.

Zelf vriezende ijsmachine

Zoals de naam al zegt, bevriest een zelf vriezende ijsmachine de ijsmix zelf. Dit gebeurt door middel van een koelcompressor. Een zelf vriezende ijsmachine is vaak duurder in de aanschaf. Het voordeel van deze ijsmachines is, dat je achter elkaar verschillende smaken ijs kunt maken, omdat je niet hoeft te wachten, tot het koelelement bevroren is. Dat is handig, als je nu bedenkt, dat je trek hebt in een ijsje.

IJsmachines met koelelement

IJsmachines met een koelelement zijn vaak goedkoper en kleiner dan een zelf vriezende ijsmachine. Het nadeel is echter, dat je het koelelement minimaal 12 of soms zelfs 24 uur van tevoren in moet vriezen. Als je nu trek hebt in een ijsje, moet je dus eerst wachten tot het koelelement bevroren is. Het maken van verschillende smaken achter elkaar is daardoor niet mogelijk, omdat je het koelelement tussendoor opnieuw in moet vriezen.

Soorten ijs

Met de meeste ijsmachines kun je verschillende soorten ijs maken, namelijk roomijs, sorbetijs, softijs en frozen yoghurt. Niet alle ijsmachines kunnen alle soorten ijs maken. Daarom is het belangrijk om bij het aanschaffen van een ijsmachine, goed te controleren of je met die machine ook jouw favoriete ijssoort kan maken.

Roomijs is ijs op basis van room en melk. Dit is het ijs, dat je het meeste in een ijssalon ziet. Aan de room en melk worden vaak andere producten toegevoegd voor de smaak, zoals chocola, noten of fruit. Door het melkvet uit de room geeft roomijs een volle smaak in de mond.

Sorbetijs is ijs op basis van vruchtensap en water. Omdat er geen melk of room in zit, is het minder zacht in de mond. De smaak is vaak frisser en het ijs is korreliger, doordat je de kristallen beter kunt voelen.

Softijs wordt net als roomijs gemaakt op basis van room en melk. Doordat het met meer lucht en minder vet wordt gemaakt, is het veel zachter. Daarom kun je het ook niet scheppen.

Frozen yoghurt is ijs op basis van yoghurt. Dit kun je naturel eten, maar er wordt ook vaak fruit aan toegevoegd voor een extra smaak.

Aan de slag

Er zijn in de winkel verschillende mixen te koop om ijs mee te maken. Deze mixen heb je niet per se nodig. Op internet zijn er genoeg recepten te vinden voor een goed ijsmengsel. Je kunt verschillende basisrecepten uitproberen. Als je eenmaal je favoriete basisrecept hebt gevonden, kun je gaan experimenteren met het toevoegen van smaken. Denk bij roomijs bijvoorbeeld aan chocolade, karamel of fruit. Bij sorbetijs kun je alle soorten fruit gebruiken, die je kunt bedenken. Let wel op, dat je je recept aan moet passen, als je alcohol wilt toevoegen aan je ijsmengsel. Alcohol verandert namelijk het vriespunt, waardoor het proces van het ijs maken verandert.

Het voordeel van een eigen ijsmachine is, dat je ijs in elke smaak kunt maken, die je kunt bedenken. Want als het tegenvalt, begin je gewoon weer opnieuw. Door uit te proberen heb je vast en zeker een aantal succesrecepten, die jouw zomerse dag extra lekker maken.