De entertainmentmarkt heeft in het laatste kwartaal van 2013 minder goede cijfers laten zien dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van GfK. In een jaar tijd is de omzet met 15 procent gedaald. De afzet daalde met bijna 19 procent. De meeste klappen vielen in de videomarkt, video on demand en streamingdiensten doen het juist erg goed.

Fysieke films doen het slecht

Er werd een derde minder dvd’s en Blu-rays verkocht dan in het laatste kwartaal van 2012. Vooral Blu-ray ruikt in het negatieve. Opvallend genoeg doen dvd’s het dus nog steeds beter bij de consument. Interessant is ook dat van de vijftig meest verkochte titels de eerste tien films goed waren voor bijna de helft van de totale omzet in de fysieke markt: zo’n 44 procent.

Video on demand is populair

In tegenstelling tot de fysieke markt was 2013 hét jaar van video on demand. Volgens GfK is die markt met bijna 23 procent gegroeid in omzet en haalde het liefst 88,5 miljoen euro op. Met de komst van Netflix in Nederland lijkt video in demand een boost gekregen te hebben.

netflix-screen

Thuisconsole verkoopt, de games niet

De games-hardwaremarkt daalde in het laatste kwartaal van 2013 met 15 procent. Met name draagbare consoles gingen onderuit met een verlies van 17 procent. De grote thuisconsoles komen net op een plus, dankzij de lancering van de PlayStation 4. Deze consoles eindigen daardoor met 2,2 procent aan de positieve kant van de balans. Qua software werd echter minder verkocht; een omzetdaling van 17 procent.

playstation 4