2014 was het jaar van een nieuw fenomeen op televisie gebied: de Curved UHD TV. Producenten als Samsung kwamen met de gebogen televisieschermen op de markt. Voor velen een vreemde gewaarwording, maar voor liefhebbers van films een ware revolutie. De thuisbioscoop 3.0 zeg maar.

Een echte thuisbioscoop met een Curved TV

curved-tvNa de LCD televisie, surround sound en de 3D-bril, is de Curved UHD TV het nieuwe snufje voor de thuisbioscoop. De in de richting van de kijker gebogen zijkant geeft een nog niet eerder beleefde bioscoop ervaring in de huiskamer. Door deze gebogen zijkant ervaart de kijker televisie als op een IMAX scherm in de bioscoop. Ook deze schermen zijn gebogen om de bezoeker de ultieme kijkbeleving te laten ervaren.

Door de gebogen vorm van het televisiebeeld is het binnenkort mogelijk om zonder 3D bril de kijker wel de ervaring van een 3D film te laten beleven. Je zit als het waren midden in de film of Formule 1 race.

Met het nog steeds toenemend aanbod van digitale televisie in al haar facetten (video-on-demand, live sportwedstrijden), zal televisiekijkend Nederland steeds meer op zoek gaan naar de beste beleving voor thuis. De Curved beeldschermen dragen hier zeker aan bij.

Waar staat de U eigenlijk voor in UHD?

De U in UHD staat voor Ultra. Hiermee wordt bedoeld dat het beeld (nog) scherper is dan bij ‘normale’ HD televisie. Waren we net gewend aan de scherpe beelden op de HD televisies (met een resolutie van 1920×1080 pixels), gaat Ultra HD nog een flinke stap verder: 3840 x 2160 pixels! Hiermee toveren de televisie producenten haarscherpe beelden op het scherm.
uhd-resolutie

Nog niet voor iedereen bereikbaar

Zoals vaak met nieuwe technologieën is een Ultra HD televisie nog niet voor iedereen bereikbaar. De huidige modellen kosten significant meer dan hun HD alternatieven. De verwachting is echter dat de prijzen snel gaan dalen en de ultieme thuisbioscoop voor meer televisiekijkers betaalbaar wordt.

Tags: ,