de boskampi's“Een stoere vader is sterk, kan mensen redden, of kan heel goed autorijden. Maar mijn vader is niks van dit alles.”

Rik Boskamp (Thor Braun) wordt gepest, en de oorzaak hiervan is onder andere het beroep van zijn vader (Henry van Loon): een saaie, onhandige boekhouder. Maar hier laat Rik het niet bij zitten: als in een maffiafilm zorgt hij ervoor dat het tweekoppige gezin verhuist en dat de nieuwe buurt denkt dat zijn vader een gevaarlijke maffiabaas is. Ze gaan vanaf nu niet meer door het leven als Paul en Rik Boskamp, maar als Paulo en Rikkie Boskampi. Het plannetje van Rik werkt: als Rikkie Boskampi wordt hij niet meer gepest. Maar dan komt er een nieuwe jongen in de buurt wonen, en deze jongen kent Rikkie nog uit de tijd dat hij wél gepest werd.

De film is een spannende, grappige en avontuurlijke film voor kinderen, maar ook volwassenen hoeven zich niet te vervelen. De makers van Dik Trom zorgen er namelijk voor dat de verwijzingen naar bekende gangsterfilms (‘Heb je het tegen mij?’) de film tot een feest voor elk publiek maken.

In de prijzen

Nadat de film op het Seoul International Jeugdfilmfestival (Zuid-Korea) al de publieksprijs won en er tijdens het Filmfestival van Hamburg met de Prijs van de Kinderjury vandoor ging, sleepte de Nederlandse familiefilm op het festival Cinekid in Amsterdam bovendien twee prijzen in de wacht. Zowel de jury- als de publieksprijs voor Beste Nederlandse Familiefilm kon regisseur Arne Toonen mee naar huis nemen. Op het festival ging de Franse film The New Kid er met de juryprijs voor Beste Kinderfilm vandoor, en won de Italiaanse film De Onzichtbare Jongen de publieksprijs in dit genre.

De Boskampi’s is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Marjon Hoffman en draait nog in de bioscopen. In het buitenland is de film bekend onder de naam ‘The Little Gangster’.