Het staat nog een beetje in de kinderschoenen: digitale film op de ultrahoge 4K resolutie. En toch lijkt het slechts een kwestie van aftellen tot iedereen eraan moet geloven. En ervan kan genieten, want laten we wel wezen: nog nooit was digitale video zó scherp. In de huiskamer, in de bioscoop, en op je computer, tablet en smartphone (uiteindelijk).

Voordat het zover is, zijn er nog wat stappen nodig. Zo moeten er natuurlijk schermen zijn waarop de ultrahoge resolutie getoond kan worden. Maar er moet natuurlijk ook gewoon genoeg content beschikbaar zijn die opgenomen is op 4K, of tenminste gedigitaliseerd op deze beeldscherpte.

Dit laatste is in feite al een tijdje aan de gang. Sterker nog: de eerste digitaal opgenomen films werden alweer enige decennia geleden vastgelegd, hoewel dit niet verrassend gebeurde in een veel lagere resolutie. Anno nu worden overigens nog steeds heel veel films gemasterd op een resolutie van ‘maar’ 2K, hoewel sommigen het nieuws dat belangrijke producenten van, laten we zeggen, films voor volwassenen, zien als teken van een versnelling in de ontwikkeling van de filmindustrie.

4kuhdvideo-vergelijk

Ook oude, analoge 35 millimeter tapes worden meer en meer gedigitaliseerd, waarbij het voordeel hier is dat dit telkens opnieuw kan gebeuren in een steeds hogere resolutie. Dat ook de Nederlandse filmindustrie hierbij niet achter hoeft te blijven toont onder meer het team achter Holland’s Licht.

Oude digitale films laten zich beduidend minder goed een hogere resolutie aanmeten, tenminste niet op een manier die een scherper beeld oplevert. Deze vallen dan ook een beetje tussen wal en schip, waar de initiële voortrekkersrol inmiddels een blok aan het been is. Dit laatste is dan natuurlijk bij wijze van spreken, want de films worden er zelf niet minder om. Alleen een rol in de race om de aandacht en portemonnee van de eerste groep consumenten is om puur technische redenen dus min of meer uitgesloten.

hollandslicht

In de huiskamer is het verhaal natuurlijk anders. De weg van de ouderwetse zwartwit televisie met een beeldverhouding van 4:3 was lang, maar inmiddels hebben de meeste consumenten, en zéker de serieuze filmliefhebbers, een mooie, digitale televisie in de huiskamer of thuisbioscoop. De meeste voorkomende beeldresolutie is op dit moment nog 1080p, wat weliswaar een scherp beeld geeft, maar toch een beetje in het niet valt bij 4K filmmateriaal.

Maar niet getreurd! De eerste 4K televisie dringen inmiddels door, en de hoge prijs (denk aan bedragen van minstens 4000 euro voor goede Samsung of Sony televisie) vormt een barriëre dit de komende jaren vanzelf zal gaan slinken. Sterker nog, dit proces is al in volle gang. Afwachten alvorens op de 4K trein te springen is dus voor de gemiddelde consument noodzakelijk, maar omdat bijvoorbeeld de Consumentenbond op dit moment waarschuwt voor de nog niet helemaal uitgekristalliseerde beeldstandaarden is dit waarschijnlijk alleen maar een goede zaak.

youtube-4k-video

Verder in de toekomst ligt het moment dat de filmliefhebber van 4K film kan genieten op andere apparaten. Want hoewel de beeldresolutie van computerschermen, en de displays van tablets en smartphones in rap tempo toeneemt, zijn alleen in de eerste categorie (computers) 4K schermen daadwerkelijk verkrijgbaar. En hoewel die ook relatief duur zijn, is de investering beduidend lager dan die in een televisie, waarbij iedere rechtgeaarde filmliefhebber zich dan natuurlijk beseft dat het een vergelijking in ervaring tussen een 28 inch monitor en een 80 inch televisie al snel mank gaat. Zelfs al biedt YouTube 4K films aan.

Een blik op de nieuwste mobiele apparaten leert ons dat 4K schermen nog niet tot het snel uitdijende aanbod behoren. Samsung, dat ook op dit terrein haar voortrekkersrol wist te behouden de laatste jaren, biedt tabletschermen met een resolutie van maximaal 1440p. Natuurlijk is dit meer dan voldoende, en zolang tablets geen groter beeld bieden van 12,2 inch is een doorontwikkling naar 4K zinloos. Dit geldt des te meer voor smartphones, waar Samsungs Galaxy S5 mogelijk pas het eerste toestel zal zijn met een 1440p display. En dan hebben we het over een scherm met een diagonaal van 5,3 inch, waar een filmliefhebber alleen in noodgevallen (bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig) genoegen mee zal nemen.

samsung-galaxy-s5-4k-uhd-display

Maar pas op: over een jaar of twee, tegen de tijd dat 4K televisies betaalbaar zijn geworden, zullen wel degelijk de eerste 4K tablets en zelfs smartphones in de schappen liggen. Of tenminste, dat is een breed gedragen verwachting die door, wederom, Samsung recent nog werd versterkt.

Al met al is het duidelijk. 4K film komt. Of beter gezegd: 4K film is er al. Maar waar je nu nog op zoek moet naar een select gezelschap bioscopen, of een peperdure televisie, is het een kwestie van geduldig afwachten tot de standaard voor iedereen bereikbaar is, in huiskamer, slaapkamer, en zelfs onderweg. Rest ons de vraag: is dit een zinvolle revolutie, of een ontwikkeling waar maar weinigen écht op zitten te wachten?

Want hoe mooi 4K beeld ook is, uiteindelijk wordt een film er uiteindelijk niet persé beter door. Een haarscherpe slechte film blijft tenslotte een slechte film. Maar een goede film in 4K is wél een goede film op een scherm met een scherpte die je nog nooit gezien hebt.